Egy kisgyermekes fővárosi család hétvégéi egy palóc faluban

Falun Másképp

Falun Másképp

Nógrád rejtett kincsei - Hunnia Csipke

2012. október 18. - Falun Másképp

Sokszor kérdezik tőlem, szinte félve a választól, hogy minden hétvégén megyünk-e le a nyaralóba... Ilyenkor mindig megfontolom a választ, honnan is kezdjem. Onnan kezdem, hogy nem le hanem fel megyünk, mert magasabban és északabbra megyünk. A Fővárosból nézve persze minden le, de ideje talán változni... Aztán pedig nem nyaralóba megyünk, hanem a vidéki otthonunkba. Nagy különbség és meg is adja a választ, hogy igen, minden hétvégén megyünk.

Mit lehet ott csinálni, jön a következő kérdés. Mindent. Nyár végén majd' egy egész hetet töltöttünk a házban és napközben a környéket jártuk. Mivel Terény szomszédos falu sokszor átmegyünk rajta Balassagyarmat felé és mindig hívogatott bennünket a Csipkemúzeum tábla. Abszurd elsőre, hogy mit keresne a Cserhát dombjai alatt bármilyen csipke - honnan és hogy kerül ez ide - nem számít rá az ember elsőre.

Végre volt időnk és bementünk. Azonnal egy családi történetbe csöppentünk, a Fáyak történetébe. Homályos emlékeim voltak a névvel kapcsolatban, de nagy meglepetés volt megtudni, hogy a Hunnia Csipke alapító-alkotó családjához van szerencsénk. A Múzeum nagyon emberi, személyes fényképekkel, hozzá tartozó történetekkel van tele. Minden megnézhető közelről a felújított parasztházban, sőt a kicsikre is gondolt a működtető Fáy család, már belépéskor jelezték, ha az alig négyéves elunná talál magának nyúzható babát az egyik szobában.

Terény Csipke.jpg

A családi történet hallgatása közben egyedi-személyes csipkemotívumokat nézhetünk és megelevenedik a képek-csipkék között a Millenniumot követő évek lendülete, újító energiája. A szabadságunk egyik legjobb napját töltöttük itt!

Elérhetőség:http://csipkemuzeum.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://falunmaskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr194856512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása