Egy kisgyermekes fővárosi család hétvégéi egy palóc faluban

Falun Másképp

Falun Másképp

Szentkút, Mátraverebély - az ország ősi Mária kegyhelye az Angol beteggel

2013. július 23. - Falun Másképp

Nyáron azért jó a parasztház, mert a 60 centis vastagságú falakon igen csekély meleg ömlik át. 30-32 fokig 24-25 fok van a házban, 35-36 fok körül 27-28 fok az eddigi tapasztalatunk. Bent ilyenkor nagyon jó tehát, de a földön, kertben öngyilkosság bármit is csinálni napközben. Ezért ezeken a napokon, hétvégéken lehet a légkondis autóban kirándulni a messzebb eső helyekre.

Szentkút, Mátraverebély légvonalban nagyon közel lenne, de valamiért úttalanul maradt a Cserhát ezen oldala, így Balassagyarmat, Szécsény, Salgótarján, Szentkút útvonalon mentünk, kb másfél óra, Szécsényben a Frei kávézóban megállva. A Frei kávézó külön téma lesz:-)

szentkut1.jpg

Szentkútról rengeteg legenda maradt fent. Magyarország legkorábbi Szűz Mária kegyhelye, Szent László is ugratott itt a lovával, vak gyermek is gyógyult a forrás vizétől, szóval meg van alapozva rendesen a hely patinája. Az mindenképp bizonyos, hogy Szentkút illik a Mária-legendák körébe, mert ligetes, fás, nagyon zöld, kissé távolabb esik a főutaktól, patak csordogál, rendkívül békés hely.Búcsújárás idején kívül teljesen emberi, nincs tülekedés, taposgálás, kegytárgyboltnál diszkrét könyöközés...Mi is ilyen békés napon érkeztünk. 150 forintért lehet 2 literes matricás flakont venni, ebbe lehet vizet tölteni a kútnál. Aki előre készül  - láttunk ilyet - az nyugodtan vihet vizet bármi egyébben. A víz nagyon jó ízű, hűs, kristályos. Nem közvetlenül jön a forrásból érzésem szerint, mert a szoborkút mögött van egy nagy vízakna.  

szentkut2.jpgLourdes-i mintára kiépített barlang is van és most ugyan szinte üres, de jártunk már itt akkor is amikor négy busznyi ember akart töltődni...

Az is meglepi az embert, hogy itt van az Angol beteg Almásy grófjának családi sírboltja is. Lefotóztam, be nem mentem, meg kell mondjam a kiírás nekem vicces, a sír pedig magányügy szerintem ezért csak megmutatom, hogy a lelkes legenda-járók is tudják.

szentkut3.jpgAmi még idekívánkozik, hogy enni csak a szokásos bódékban lehet, ezért aki teheti egyen az ide - vagy a visszaúton, mert gasztronómiai kárhozatban pusztul el az biztos. 

A bejegyzés trackback címe:

https://falunmaskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr135419805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása