Egy kisgyermekes fővárosi család hétvégéi egy palóc faluban

Falun Másképp

Falun Másképp

Kétbodonyi Szilva Szombat

2013. szeptember 03. - Falun Másképp

Az előző tulajdonosok "kötelező programként" adták át nekünk az információt, hogy minden év utolsó augusztusi szombatján Kétbodonyban szilva szombat van.

banyagomboc.jpg

A legnépszerűbb és legrégibb környékbeli rendezvény, kivételesen használható program infókkal az interneten is. A főszerep persze az evésé, gombóc minden variációban. A kóstoló jegy 300 Ft, 3 db gombóc, az egész jegy 600 Ft, 7 db gombóc, lekvár jegy 1000 Ft - 7dl frissen készített szilvalekvár cukormentesen, egy adag csülkös pacal (khm) 1300 Ft.

gomboc1.jpg

Három éve vagyunk itt, most voltunk harmadjára. Az elsőre azt mondtam, hogy nem is rossz. A tavalyi szerintem semmilyen volt. Az idei viszont nagyon pörgős, izgalmas egész napos családi rendezvény lett. Mit lehet ez alatt érteni? A versmondólánynak öltözött kissé félszeg műsorvezető  minden félórában újabbnál újabb fellépőket hívott színpadra: nyugdíjas népdalkör, gimnáziumi népdalkör, gyermek néptánckör, sváb néptánckör. Közben zajlott a nagyon vérmes gombóc, szilvalekvár, szilvapálinka verseny. Délben gombócevő verseny - a győztes 29 gombócot falt fel. Pedig ezek nem nyeszlett diétás minigombócok, elismerés illeti a győztest, mi hárman összesen 11 gombócot tudtunk befogadni több órás különbséggel...

gomboc 2.jpg

A gombócok főzése, elkészítése, tálalása mind-mind helyben történik, mindent végig lehet nézni, receptet begyűjteni, ha nem lenne saját bevált. Színes asszonycsapatok sürögnek-forognak, itt-ott egy-egy szilvapálinkával hívogató férfi csapattaggal, mint egy nagy összevissza lakodalom. Minden csapat igyekszik a legviccesebb és legszebb standot összehozni, ez ugyanolyan mint a szüreti fesztivál borvidékeken.

becskegomboc.jpg

Nekünk két kedvencünk van. Az egyik egy becskei Mama-csapat, akit egy helyi nyugdíjas férfi vezet. A másik pedig az idei bánki győztes csapat, még azelőtt kóstoltunk náluk, hogy győztesek lettek volna, így elfogulatlanul fordultunk náluk kétszer.

A bejegyzés trackback címe:

https://falunmaskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr325493999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása