Egy kisgyermekes fővárosi család hétvégéi egy palóc faluban

Falun Másképp

Falun Másképp

Veteményes újratöltve II.

2013. június 14. - Falun Másképp

Ha már kommersz, akkor legyen az eléggé. És még van is mit folytatnom, bár a lényeg ugyanaz. Szóval akkor: mi nő a lenti vagy nagy másik nevén nagy kertben? Ami azért lenti, mert a másikhoz képest a terület lejtése miatt kb. egy méter a szintelcsúszás - annak írom, aki nem a Cserhát lankáin kertészkedik - ez itt normális, ráadásul lefelé és oldalra is, szóval kapaszkodhatunk.

A lenti kert nagyon nagy a fentihez képest, ezért idén is nekilendültem, hogy mi-mindennel kívánom megtesztelni az itteni földet. Rendeltem online a Kertimag zrt profi kínálatából, rendeltem helyi ellenállókat - gerillákat? az amerikai viszonyokat nézve - a tápiószelei Növényi Biodiverzitás Kht-tól, és nem tudtam ellenállni MonJardin kínálatának sem. Utóbbi kevésbé kiskertelő nagymamák, mint inkább városi kertészek pénztárcájához mért. Ezen felül szombatonként a balassagyarmati piacon palántazsibvásár van ezekben a hetekben, innen is jött tehát néhány lakó.

A Férj ferdeszemezett is rendesen, mikor egyben felsorakozott a növénymag és palánta had, mert valóban ezt már csak hajolva lehet innen csinálni. 

nagykert.jpg

A tartalom pedig elég vegyes lett: több mint száz tő különböző paradicsom, tavalyról ott ragadt sárga koktélparadicsommal megtoldva, borsó, kb. ötféle zöldbab - mégiscsak Mikszáth szülőföldje ez itt -, háromféle saláta, cékla, répa, zöldség, koriander, uborka, spenót, lilahagyma, spárgatök, cukkini, karalábé, fehér káposzta, rukkola, sütni való tök, dinnye és kalandor kapor. 

Idén is vetettem sarkantyú virágot az ágyások végeibe, ehető virág ugyanis, salátában rendkívül jól megy nálunk, plusz a növényeket is védi, pont mint a kapor. Egy komplett ágyást málnával és áfonyával népesítettünk be, tekintettel a gyermek és magam medveízlésére.

A kert ezen része bőven ad munkát most még, de idén elég jó az esőzés, ezért nem annyira nehéz mint tavaly. Aztán pedig júliustól már minden megy a maga útján. Csak addig bírjuk ki...

A bejegyzés trackback címe:

https://falunmaskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr685360530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása