Egy kisgyermekes fővárosi család hétvégéi egy palóc faluban

Falun Másképp

Falun Másképp

Galgahévíz - Gaia Ökofalu, Nyílt nap 2

2012. december 01. - Falun Másképp

A Nyílt nap egyik izgalmas programja az Ökofalu meglátogatása volt. Megtudtuk, miből-hogyan-mennyiért lehet építkezni és azt is, hogy nem akkora a tolongás, nem sokan vannak, akik bevállalják ezt az életmódot. Végül is az a cél, hogy itt élő és itt dolgozó emberek lakják a falut, ne pedig itt alvó és máshová ingázó ál-falusiak. Munka is van, mintegy ötven családnak bőven akadna munkája a Szövetkezetben, ismét igaz, hogy nem annyira reklámmenedzser-értékesítő-pénzügyi bróker vonalon, hanem kicsit hosszabb múltú szakmákban. Ember pedig nincs. Mindössze 11 család kb., aki tényleg itt él, pedig nagyon is élhető, nézzük csak.

 gaia_3.jpg

Itt lehet megérkezni, nem éppen az M0-ról.

gaia_4.jpg

Mi ezzel a járgánnyal érkeztünk, a Szövetkezettől a faluig vicces tízperces utazásban volt részünk. A tó különben szintén a falu része, a saját szennyvíztisztítás egyik eleme - és persze a tájé is.

gaia_5.jpg

Nem lehetett ellenállni ezeknek a fából készült szobroknak. A háttérben egyébként a faluközpont gyönyörű szobra és mellette a szintén fából készült játszótér csodaszarvassal, állatpofákkal, gonosz-banyával, libikókával.

gaia_6.jpg

Saját akvpóniás kísérletbe is belekezdett a falu - bent birkák, tyúkok vannak, később majd nyulak is. Növényként saláta küzd a túlélésért és a halakat is várja már a medence az üvegházban. Úgy hallottam, hogy a kísérletben a Gödöllői Agrártudományi Egyetem is részt vesz, remélem sikerrel.

gaia_7.jpg

Végül a zöldséges egy részét néztük még meg. Itt már a szakértő magabiztosságával állapítottam meg, hogy lám-lám nekik is szép lett a céklájuk és ők sem szedték még fel...

Nagyon jól éreztük magunkat az egész nap folyamán, olyan emberek viszik itt a zászlót, akikkel jó lehet egy faluban lakni, akiknek igazán szívügyük, amit megmutattak és amiért nap mint nap szélmalom-harcolnak, de ebben hisznek és ez élteti őket. Legyen sikeres!

A bejegyzés trackback címe:

https://falunmaskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr194942058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása